Opracowanie technologii COLD PRESS przyniosło prawdziwą rewolucję w produkcji soków i pozwoliło wydobyć z owoców i warzyw wszelkie cenne składniki odżywcze. Na czym jednak to polega i co kryje się pod tym oczywistym z pozoru określeniem „COLD PRESS”, czyli „tłoczenie na zimno”?
Sok z owoców i warzyw można pozyskiwać na kilka sposobów. Popularne metody domowe wiążą się z wykorzystaniem sokowirówki lub wyciskarki. Różnica pomiędzy nimi polega na zastosowanej technologii. Krótko mówiąc: sokowirówka ściera owoce lub warzywa i odwirowuje z nich sok, a wyciskarka miażdży. Używając tej pierwszej otrzymujemy sok oraz pulpę, która w dalszym ciągu jest wypełniona sokiem. Dzieje się tak, ponieważ sokowirówka przecina komórki owocu lub warzywa, przez co sok nie wypływa tak dokładnie (tylko tam, gdzie tkanka jest przecięta). Jest to mniej efektywne niż wyciskanie. Z tego powodu to właśnie za pomocą wyciskarki możemy przygotować sobie sok z jarmużu, natki pietruszki czy szpinaku. Nie udałoby się to przy pomocy sokowirówki. Co więcej, to w pulpie, która trafia zwykle do kosza, pozostaje większość składników odżywczych. Do tego sok ma mało wyraźny smak i aromat, a z powodu wzrostu temperatury, do którego dochodzi podczas ścierania tkanki, nawet te witaminy, które w soku pozostały, szybciej się utleniają. Cóż to za strata!
Ale jest jeszcze jedno urządzenie, przy pomocy którego produkuje się sok. Jest to specjalna prasa hydrauliczna. Urządzenie to, choć dostępne w wersji „domowej”, jest bardzo rzadko spotykane w naszych kuchniach ze względu na wysoki koszt oraz duże gabaryty. A to właśnie ono pozwala uzyskać sok najlepszej jakości. Ale nawet jeśli nie mamy w domu prasy hydraulicznej, to i tak możemy pić najlepsze i najzdrowsze soki - właśnie taki uzyskiwane są przy pomocy technologii COLD PRESS.
Powszechnie wiadomo, że substancje odżywcze zawarte w produktach spożywczych ulegają utlenieniu podczas obróbki. Nie chodzi tylko o podgrzewanie. W przypadku warzyw i owoców odbywa się to już od momentu zerwania ich z drzewa czy wyjęcia z gleby. Ubytek witamin i minerałów zachodzi jeszcze szybciej po przecięciu lub rozdrobnieniu produktu, a z tym właśnie mamy do czynienia podczas produkcji soku.
Technologia COLD PRESS pomaga zachować mikro i makroskładniki na dłużej, gdyż opiera się na wykorzystaniu nienagrzewających się ostrzy. Brak kontaktu z wysoką temperaturą robi ogromną różnicę. Jak wspomnieliśmy wyżej, rozdrabnianie owoców i warzyw nie jest tak efektywne, jak wyciskanie, dlatego cięcie zimnymi ostrzami jest tylko pierwszym etapem pozyskiwania soków COLD PRESS. Drugim jest przepuszczenie ich przez prasy hydrauliczne, w których pod ogromnym ciśnieniem są miażdżone. W ten sposób produkcja soku już od początku przeprowadzana jest z zachowaniem niemal wszystkich substancji odżywczych.
Podczas miażdżenia, co również odbywa się w niskiej temperaturze, ściany komórek roślin i warzyw pękają. Wraz z sokiem wydobywają się z nich wszelkie witaminy, minerały i enzymy, a chłód pozwala zachować ich maksimum. W ten sposób uzyskiwany jest pyszny i nieporównywalnej z tym pozyskanym żadną inną metodą.
Każdy, kto kiedykolwiek pił kawę z ekspresu ciśnieniowego wie, że jej smak jest o niebo lepszy i głębszy, niż tzw. kawy „zaparzanej”. Podobnie jest z sokiem. Nie wszystkie składniki można pozyskać z owocu lub warzywa tylko za pomocą cięcia. Zastosowanie wysokiego ciśnienia pozwala wycisnąć substancje smakowe i zapachowe oraz barwniki znajdujące się w produkcie, przez co sok ma pełny, wyrazisty smak, a do tego zawiera wszystko to, co najlepsze w wyciśniętym owocu lub warzywie.
Soki produkowane z użyciem technologii COLD PRESS to pełnowartościowe produkty, które dostarczają organizmowi mnóstwa cennych składników. FitLY komponuje z nich diety oczyszczające, które pomagają usunąć z organizmu nagromadzone toksyny i zachować szczupłą sylwetkę. Picie soków tłoczonych na zimno to nie tylko świetny sposób na detoks, ale też na usunięcie nadmiaru wody z organizmu, wsparcie spalania tkanki tłuszczowej i redukcję cellulitu. Najpierw produkcja, potem utrwalenie.
FitLY jest jedną z pierwszych firm w Polsce, które zaczęły wykorzystywać technologię COLD PRESS. Jednak podczas produkcji soków tłoczenie na zimno to nie wszystko. Ważną fazą jest utrwalanie z wykorzystaniem metody HPP. Jest to tzw. paskalizacja lub ciśnieniowanie. Polega ona na zastosowaniu wysokiego ciśnienia w calu redukcji drobnoustrojów, które mogą przyczyniać się do pogorszenia jakości soku z biegiem czasu. W ten sposób świeżo wyciśnięty sok COLD PRESS dłużej zachowuje swoją świeżość. Metoda HPP jest bezpieczna dla zdrowia i nie wiąże się z zastosowaniem jakichkolwiek środków chemicznych. To najlepszy i najzdrowszy sposób utrwalania soków COLD PRESS.
Informacja
Wykorzystujemy pliki cookies
W celu prawidłowej obsługi Strony oraz do celów statystycznych, a jeżeli wyrazisz na to zgodę również w celu personalizacji reklam, remarketingu oraz retargetingu. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej przeczytaj koniecznie politykę prywatności i plików cookies.
Więcej informacji
W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących naszej polityki dotyczącej plików cookies prosimy o kontakt.
Bądź na bieżąco