Lista alergenów

W naszym zakładzie produkcyjnym, wytwarzamy różnorodne produkty, co przekłada się na szeroki asortyment składników, z których korzystamy, a co za tym idzie również na liczbę surowców alergennych, które pojawiają się na terenie zakładu.

Zgodnie z przepisami prawa, wykaz alergenów został umieszczony na etykiecie każdego produktu Jeżeli przed zakupem chcesz upewnić się, jakie alergeny znajdują się w poszczególnych produktach zapoznaj się z poniższą tabelą:

Produkt 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
KOLDPRES Sok z selera naciowego i cytryn TAK
Baton Packman TAK
Baton Simba TAK
Deser Daktylove
Deser Karmelove TAK TAK TAK TAK
Shot Silny jak lew
Shot Talia osy
Shot Zdrowy jak ryba
Eliksir miłości TAK
Gwiezdny pył
Lawina rozkoszy
Miłego dynia TAK
Naturalny Izotonik
Piękna skóra
Płaski brzuch
Sen o mohito TAK
Słodki detoks
Szczupła talia
Śnieżny uśmiech TAK
Święty spokój
Wakacyjna przygoda
Wehikuł czasu
Wieczna młodość TAK
Zdrowe serce
Wellness Kombucha Imbir
Wellness Kombucha Kolendra
Wellness Kombucha Róża
Kokosowy krem kukurydziany z curry i imbirem
Kokosowy krem z buraka
Krem pomidorowy z mango i imbirem
Krem z białych warzyw ze szparagami
Krem z zielonego groszku na mleku kokosowym

1- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne, 2- Skorupiaki i produkty pochodne, 3- Jaja i produkty pochodne, 4- Ryby i produkty pochodne, 5- Orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe i produkty pochodne, 6- Soja i produkty pochodne, 7- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), 8-Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis (Wangenh.), K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzech pistacjowy (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne, 9- Seler i produkty pochodne, 10- Gorczyca i produkty pochodne, 11- Nasiona sezamu i produkty pochodne, 12- Dwutlenek siarki i siarczyny powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na S02, 13- Łubin i produkty pochodne, 14- Mięczaki i produkty pochodne

Z uwagi na powyższe istnieje również możliwość zanieczyszczenia krzyżowego produktu.* Ze swojej strony dokładamy wszelkich starań, aby je maksymalnie zminimalizować. W naszym zakładzie produkcyjnym zostały wdrożone specjalne rozwiązania pozwalające na ograniczenie takich przypadków, dzięki czemu najwyższe standardy bezpieczeństwa produkcji.

Jeżeli chcesz zapoznać się z listą alergenów, które są przez nas wykorzystywane zachęcamy do zapoznania się z poniższą listą:

Wykaz alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 Obecność w zakładzie
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne TAK
- Skorupiaki i produkty pochodne TAK
- Jaja i produkty pochodne TAK
- Ryby i produkty pochodne TAK
- Orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe i produkty pochodne TAK
- Soja i produkty pochodne TAK
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) TAK
- Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis (Wangenh.), K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzech pistacjowy (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne TAK
- Seler i produkty pochodne TAK
- Gorczyca i produkty pochodne TAK
- Nasiona sezamu i produkty pochodne TAK
- Dwutlenek siarki i siarczyny powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na S02 TAK
- Łubin i produkty pochodne NIE
- Mięczaki i produkty pochodne TAK

*Zanieczyszczenie krzyżowe oznacza przeniesienie alergenów z surowców, które je zawierają na inne produkty początkowo ich pozbawione wskutek kontaktu bezpośredniego lub pośredniego.