Dieta na przesilenie wiosenne - co jeść a czego unikać na wiosnę
Odporność i pogoda ducha w marcu!
Gdy temperatura na zewnątrz jest coraz wyższa, a z nosa zaczyna lecieć katar to znak, że mamy do czynienia z przesileniem wiosennym. Jak więc zapewnić sobie zdrowie i dobre samopoczucie w tym okresie? Nasza dieta powinna bazować przede wszystkim na produktach wzmacniających odporność i takich, które nas nie uczulają i dodatkowo nie alergizują.
Warto przyłożyć szczególną uwagę do rzeczy, które jemy i które znajdują się w naszym codziennym jadłospisie aby zapewnić sobie dobre samopoczucie i szczególnie wzmocnić odporność.
Sezonowe produkty
Z jakim produktami kojarzy Wam się wiosna? Oczywiście z warzywami i owocami! Są one nie tylko smaczne ale przede wszystkim charakteryzują się cennymi właściwości prozdrowotnymi. Na pierwszym miejscu należy postawić marchewkę, która jest znana i ceniona za swoją niskokaloryczność oraz beta-karoten, czyli barwnik roślinny o właściwościach leczniczych. Beta-karoten należy do karotenoidów i jest silnym przeciwutleniaczem, który hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne.
Oprócz marchwi do swojego wiosennego jadłospisu warto wprowadzić warzywa kapustne, takie jak brukselka, kapusta, roszponka. Nie należy zapominać o rutynie i witaminie C, która jest nie tylko przeciwutleniaczem, ale również pomaga walczyć z przeziębieniem. Jej źródłem będą głównie papryka, brokuły i kiszonki.
WYBIERSZ SWOJĄ DIETĘ I SZYBKO SCHUDNIJ
Dieta sokowa 3-dniowa |
Dieta sokowa 5-dniowa |
Dieta sokowa 7-dniowa |
Pierwszy posiłek
Śniadanie powinno być sycące i zawierać niezbędne składniki odżywcze takie jak: białko, węglowodany i tłuszcze. Jest to takie istotne ponieważ pierwszy posiłek będzie rzutować na nasze samopoczucie i nastrój przez długie godziny. Ze względu na wahania temperatury na zewnątrz, posiłek powinien być ciepły.
Świetnie sprawdzi się na przykład owsianka, jaglanka czy gryczanka na mleku roślinnym z dodatkiem superfoods, owoców sezonowych i orzechów. Jeżeli wolicie wytrawne propozycje to jajecznica z awokado i pełnoziarnistymi grzankami załatwi sprawę.
Odporność? Jak często stosować probiotyki
To nic innego jak „dobre” bakterie przywracające równowagę flory bakteryjnej. Probiotyki wpływają bezpośrednio na jelita i stanowią niezwykle ważną część układu odpornościowego. W jelitach znajduje się najwięcej limfocytów, czyli białych krwinek, które chronią organizm przed różnymi szkodliwymi czynnikami (bakterie, drobnoustroje, patogeny).
Wprowadzenie do codziennego jadłospisu produktów zawierających probiotyki, to świetny sposób na zapewnienie sobie sprawnej odporności i wsparcie układu odpornościowego. Najlepsze źródła naturalnych probiotyków to m.in.: sfermentowany nabiał, jogurty, kiszonki i kombucha.
Pamiętajcie o witaminach!
Są niezwykle ważne w codziennej diecie. Jeżeli chodzi o odporność i samopoczucie to do swojego jadłospisu należy włączyć witaminę B6 i minerały, takie jak magnez czy wapń. Gdzie znajdziemy te mikroelementy? Między innymi świetnym źródłem będą: chude ryby, drób czy wołowina, a także kasze, ciemne pieczywo, warzywa, kiełki, przetwory mleczne i produkty zbożowe. Pamiętajcie również o ostrych przyprawach np. chili, które ma działanie rozgrzewające i antybakteryjne.
Pamiętajcie, żeby dodatkowo uprawiać regularny wysiłek fizyczny – nawet w domu. Zadbajcie również o swój sen.
Pozdrawiam,
Agata
dietetyk FITLY
Dodaj komentarz Anuluj
Wszystkie pola wymagane