5 Pytań do dietetyka
1. Co znaczy, że danie jest zbilansowane?
Dobrze i prawidłowo zbilansowany posiłek powinien składać się z 3 podstawowych elementów:
I Porcji warzyw – warzywa powinny stanowić minimum 50 % objętości naszego talerza . Mogą to być warzywa w dowolnej formie. Świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju surówki, sałatki, a także warzywa w formie surowej, gotowanej, grillowanej, pieczonej. Ważne jest aby nie zwiększać kaloryczności posiłku dodawaniem do warzyw tłustej śmietany, dużej ilości oliwy czy oleju oraz sosów na bazie majonezu. Na talerzu zawsze powinno znaleźć się miejsce na zielona warzywa, takie jak: szparagi, brokuły, jarmuż, sałaty czy brukselka – ze względu na ich wysokie właściwości zdrowotne.
II Porcji złożonych węglowodanów - powinny stanowić mniej więcej 25 % objętości całego talerza. Zalecam, aby na talerzu dominowały węglowodany złożone, takie jak: brązowy ryż, różnego rodzaju gruboziarniste kasze, pełnoziarnisty makaron, ziemniaki, bataty, razowe pieczywo.
III Porcji produktu bogatego w białko – ten niezbędny makroskładnik powinien stanowić 25 % objętości całego talerza. Najlepszym źródłem pełnowartościowego białka będą m.in.: chude białe mięso np. królik, indyk, kurczak, ryby (morskie i słodkowodne), nabiał, jaja , rośliny strączkowe (soje, fasolę, cieciorkę, soczewicę itp.), tofu, tempeh czy seitan.
WYBIERSZ SWOJĄ DIETĘ I SZYBKO SCHUDNIJ
Dieta sokowa 3-dniowa |
Dieta sokowa 5-dniowa |
Dieta sokowa 7-dniowa |
2. Czym jest kiszonka i dlaczego jest zdrowa?
Kiszenie to jedna z najstarszych i zarazem najzdrowszych metod utrwalania żywności. Kwas mlekowy, który jest czynnikiem utrwalającym jest wytwarzany przez bakterie kwasu mlekowego. Dzieje się tak, ze względu na obecność cukrów w produkcie.
Kiszonki mają tzw. probiotyczne właściwości, które:
- wspomagają trawienie,
- regulują pracę jelit,
- wzmacniają odporność,
- przyspieszają przemianę materii,
- zwiększają strawność posiłków,
- zmniejszają ryzyko wielu chorób (np. wrzodowej),
- wspierają działanie flory bakteryjnej.
Kiszone warzywa sprzyjają detoksykacji organizmu, czyli usuwaniu szkodliwych toksyn oraz obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu. Mają mało kalorii i można je jeść w dużych ilościach.
3. Soki cold press mają dobry wpływ na zdrowie?
Metoda tłoczenia soków cold press (na zimno) odbywa się dzięki zastosowaniu specjalnych pras hydraulicznych, które miażdżą komórki warzyw i owoców, wyciskając z nich sok. Cold press jest metodą efektywniejszą niż popularna sokowirówka, ponieważ pozwala wydobyć płyn do ostatniej kropli bez utraty tego, co w nim najzdrowsze.
Witaminy, minerały, antyoksydanty i błonnik są zawarte w sokach cold press, dlatego możemy z pewnością stwierdzić, że działają prozdrowotnie na nasz organizm, na naszą odporność oraz wygląd, sylwetkę i samopoczucie.
4. Co to gluten i produkty bezglutenowe?
Gluten to nic innego, jak mieszanina białek roślinnych występująca naturalnie w pszenicy i jej odmianach. Znajdziemy go w wielu produktach, m.in.: pieczywie, makaronach, kaszach oraz przetworzonych produktach spożywczych np. ketchupie. Gluten sprawia, że wypieki mają pożądaną konsystencję i smak.
Czy należy go usunąć ze swojej diety?
Uważam, że nie. Jeżeli nie mamy nadwrażliwości czy nietolerancji oraz dobrze go tolerujemy – nie ma takiej potrzeby. Większość populacji dobrze toleruje to białko i bez problemu może je spożywać. Jeżeli jednak wywołuje on niepożądane reakcje organizmu – wtedy zalecam stosowanie się do diety bezglutenowej.
Produkty bezglutenowe:
- ryż, amarantus, tapioka,
- kukurydza, quinoa,
- gryka, ziemniaki,
- proso (robi się z niego kaszę jaglaną,
- fasola i inne rośliny strączkowe.
5. Czemu na opakowaniach mamy podaną informację o śladowych ilościach różnych składników które nie występują w daniach?
Na produktach spożywczych bardzo często można znaleźć informację: zawiera śladowe ilości np.: orzechów, mleka bądź innej alergennej żywności. Jest to przede wszystkim jest to informacja dla osób z alergią na daną grupę żywności.
Co to oznacza w praktyce i skąd ten napis?
Jako firma musimy umieścić taki napis na opakowaniu, mimo że alergenu nie dodajemy do dania. Niestety alergeny mogą przemieszczać się w powietrzu, osiadać na innych produktach. Istnieje mała szansa (ale jednak), że inny artykuł spożywczy będzie przerabiany na jednej taśmie produkcyjnej, a w rezultacie to może stanowić bezpośrednie narażenie na pomieszanie z alergenami. Nie możemy określić czy na danym produkcie jest alergen czy nie oraz w jakiej ilości.
Robimy to dla bezpieczeństwa swojego oraz naszych klientów. Na etykiecie wypisujemy wszystkie alergeny znajdujące się na hali produkcyjnej, ze względu na to, że nawet najmniejsze ilości potrafią zaszkodzić alergikom.
Jeżeli macie pytania do dietetyka to kierujcie na adres e-mail: agata.borowiak@fitly.pl
Agata z pewnością pomoże i rozwieje Wasze wątpliwości dotyczące diety, dań gotowych, soków cold press, odchudzania czy detoksu.
Pozdrawiam,
Agata
dietetyk FITLY
ciekawe wskazówki, dzięki!
Kupowałem Wasze dania w siłowni, potem w internecie - smaczne, zbilansowane- nie ma takich drugich na rynku!