Odchudzone ciacho marchewkowe #fit od FITLY
Ciasto na diecie? Owszem, wystarczy je tylko odpowiednio przygotować. Większość przepisów w internecie jest zwyczajnie niezdrowa i kaloryczna… szklanka oleju, szklanka cukru… Po co?
Udało nam się stworzyć przepis na odchudzone ciasto marchewkowe, które smakuje jeszcze lepiej niż jego tradycyjny odpowiednik. Dodatkowo o ponad połowę zredukowaliśmy ilość kalorii w porcji ciasta oraz zwiększyliśmy ilość niezwykle cennego białka. Zamiast białego cukru króluje ksylitol, który jest niskokalorycznym zamiennik zwykłego cukru - odpowiedni zwłaszcza dla osób chorujących na cukrzycę i insulino-oporność. Ksylitol jest również prebiotykiem, co oznacza, że wspomaga rozwój korzystnej mikroflory jelitowej.
Mąką pszenną zamieniliśmy na pełnoziarnistą (owsianą). Ten zabieg sprawił, że ciasto jest prawdziwym bogactwem błonnika i witamin z grupy B, a także długo uwalniających się węglowodanów złożonych.
Zredukowaliśmy również ilość oleju, na korzyść marchwi oraz jabłka. Marchewka to jedne z najzdrowszych warzyw! Jest bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Najbardziej znanym składnikiem marchwi jest beta-karoten, przeciwutleniacz, który wzmacnia układ immunologiczny, czyli naszą odporność. Dodatkowo regularne spożywanie marchwi poprawia jakość widzenia, ma działanie antynowotworowe oraz sprawia, że skóra ma zdrowy, ładny kolor.
Składniki
600 g obranej marchwi,
1 jabłko,
300 g mąki orkiszowej,
150 g ksylitolu,
100 g orzechów włoskich,
15 g przyprawy korzennej,
20 g sody oczyszczonej,
4 jajka,
100 ml oleju rzepakowego,
150 g maślanki,
100 g rodzinek,
+ top z serków philadelphia light (500g), ksylitol, wanilia.
Wykonanie
Marchew i jabłko należy zetrzeć na tarce, a orzeszki włoskie posiekać. W misce nr I umieścić wszystkie suche składniki i wymieszać. W naczyniu nr II umieścić olej, jajka, rodzinki i maślankę. Wymieszać widelcem.
Połączyć zawartość obu naczyń, dodać startą marchew z jabłkiem i wymieszać wszystko dokładnie drewnianą łyżką do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do 170 stopni (+termoobieg). Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę do tortownicy i piec około 60 min.
Po upieczeniu ciasto wystudzić. Serek wymieszać z prawdziwą wanilią, ksylitolem. Udekorować dowolnie - u nas skórka z pomarańczy i orzechy pekan.
WYBIERSZ SWOJĄ DIETĘ I SZYBKO SCHUDNIJ
Dieta sokowa 3-dniowa |
Dieta sokowa 5-dniowa |
Dieta sokowa 7-dniowa |
Smacznego
Jeden duży kawałek to zaledwie 250 kcal. Rozkład makroskładników wygląda następująco: 9 g B/ 20 g WW/ 13 g T. To ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do porannej kawy, zdrowe drugie śniadanie czy przekąska przed treningiem.
Smacznego!
Pozdrawiam,
Agata
dietetyk FITLY
biorę, drukuję, robię! wygląda świetnie!