Kasze i ich wyjątkowe właściwości
To, że kasze należy jeść, wszyscy wiedzą. Jest zdrowa, niedroga, smaczna i można przyrządzić ją na wiele sposobów. Czym w ogóle jest kasza? Jest to najprościej mówiąc produkt pozyskiwany z ziaren zbóż. Od sposobu przetworzenia oraz rodzaju zboża zależy wartość odżywcza poszczególnych kasz. Za najzdrowsze uznaje się te nieoczyszczone, z pełnego ziarna.
Kasze stają się coraz bardziej popularne i możecie je znaleźć w prawie każdym jadłospisie przepisanym przez dietetyka. Jest to żywność niezwykle wartościowa i tradycyjna, w przeszłości stanowiła podstawę żywienia większości ludzi.
Rodzaje kasz:
- Jaglana
- Manna
- Bulgur
- Kuskus
- Kukurydziana
Powyższe kasze pochodzą z prawdziwych zbóż np. jaglana z prosa, manna, bulgur oraz kuskus z pszenicy, a kukurydziana oczywiście z kukurydzy. Warto również zaznaczyć, że popularne są kasze z tzw. pseudozbóż, czyli roślin niebędących zbożami ale przypominających je oraz ich właściwości.
Tu wymienić należy:
- Amarantus
- Kaszę gryczaną
- Komosę ryżową (quinoa)
WYBIERSZ SWOJĄ DIETĘ I SZYBKO SCHUDNIJ
Dieta sokowa 3-dniowa |
Dieta sokowa 5-dniowa |
Dieta sokowa 7-dniowa |
Skoro znamy już podstawowe rodzaje kasz, skupmy się na ich właściwościach odżywczych.
1. Kasza jaglana - pozyskuje się ją z prosa, wyróżnia ją stosunkowo wysoka zawartość białka – to cecha, która sprawia, że kasza jaglana powinna stanowić podstawę diety bezmięsnej. Dodatkowo znakomicie wpływa na układ nerwowy i krwionośny. Zapobiega tworzeniu się zakrzepów i jest bogata w minerały, takie jak: cynk, krzem czy żelazo. Nie zawiera glutenu.
2. Kasza jęczmienna – stanowi świetne źródło błonnika, który zapobiega zaparciom i pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami. Jest świetnym źródłem potasu oraz żelaza. Zawiera gluten.
3. Kasza manna i kuskus – są lekkostrawne, mogą być spożywane przez dzieci oraz osoby, które powinny odciążyć układ pokarmowy. Zawierają niewiele błonnika, dlatego świetnie sprawdzą się przed aktywnością fizyczną. Są świetnym źródłem jodu. Zawierają gluten.
4. Kasza bulgur – ma niski IG, dlatego nadaje się dla diabetyków. Dodatkowo zawiera sporo błonnika, który wspomaga trawienie i pomaga w odchudzaniu. Posiada sporo kwasu foliowego, co jest szczególnie istotne w diecie kobiet ciężarnych oraz planujących ciąże. Zawiera gluten.
5. Kasza kukurydziana – nie ma glutenu oraz cechuje się niską zawartością błonnika pokarmowego. Jest lekkostrawna więc świetnie sprawdzi się przed treningiem.
Kasze to świetne źródła węglowodanów, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Można przygotować je zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Pamiętajcie, że najważniejsza jest różnorodność, dlatego starajcie się włączyć do swojej codziennej diety każdą z powyższych kasz.
Pozdrawiam,
Agata
dietetyk FITLY
Dodaj komentarz Anuluj
Wszystkie pola wymagane